Manakah pergi erti belas kasihan dan simpati?

on Friday, January 7, 2011

Aku buka tajuk ni  sebab aku simpati dgn nasib sorng akak ni..
Kak ina nma dia..aku jumpa dia msa aku kluar jogging,dia keja jga kedai topup depan Caltex..area kulim..

sementara tggu kwn aku sampai aku berbual dgn dia..dia ckp dlu pun sblum kawin,rjin jgak jogging,xpi ckrg dh x.. sebab ada sakit buah pinggang..semakin hri semakin sakit..aku tgok kt lantai 2 ada sorang bdk tgh tidur..aku tnya la..anak akak ke??dia jwb ye..aku ksian jgk tgk anak dia…kecik2 dh bljr susah,sedangkn kta yg hidup senang ni x pernah nk hargai hidup..xpnh fikir ada org ssh dri kta..



kak 2 ckp..dia keja situ pun sbb terpaksa ja..dlu dia keja kilang,xpi ckrg bila dh ada anak ni ssh sikit..jd dia keja la kt kedai topup 2..yg x bestnya gaji dia cma rm2.50 sejam,keja dri pkul 10pg smpai 10mlm,xpnh dpt gaji lebih ckit pon...lps 2 setiap hri dia kena kira stok dari pkul10mlm smpai pkul 11mlm..gaji untuk kira stok 2 xda pon…kejam giler bos dia



tambahan lg,bos dia sruh pulak jual minyak wangi,dh la apa2 komisyen pon x dpt..buta2 je wat keja…xda perasaan belas kasihan langsung..lps 2 kak 2 ckp,bos dia sruh keja sorang2..klau ada 2 org keja kt ctu bos dia xnk byr gaji..kesian kat akak 2…CCTV ada sampai 4 sedangkn kedai 2 x besar mna pon..punyala bos dia 2 xcya kt akak 2…ksian btul..
bos dia xpnh fikir perasaan akak 2 ke..akak tu org la…bkn robot…mna perginya sifat kemanusiaan org ckrg ni??
Aku harap cita ni menimbulkan kesedaran &iktibar kt semua org yg bca apa yg ku tulis kt sini…


ingat,
HIDUP NI MCM RODA BASIKAL,KEJAP KT ATAS,KEJAP KT BAWAH,JD SENTIASALAH BERSEDIA..
Renung-renungkanlah…….


Ranking: 5

{ 4 comments... read them below or add one }

De'din said...

bagus !
anak remaja yang semakin meningkat
masih mengingati nasib yg lain
belajar lah menghormati orang..
walaupon mereka hanya lah owg biasa2

mesti caltex tepi poli kan..

p/s : x tgk lagi keadaan kat construction site,,
suasana lebih truk..,

btw, keep blogging


January 9, 2011 at 7:51 AM
streetboyZ said...

tq..hehe..sja nk kongsi2 perasaan je ulis blog ni..huhuhu
bg pndapat dan luahan hati la..hehe


January 11, 2011 at 3:00 AM
sarah abadan said...

ye btol, org yg x penah idop susah xkan hargai idup senang...brsyukurlah dgn apa yg kita ada, and klo boleh kongsikan jugak dgn org yg susah sikit...huu~


January 11, 2011 at 11:19 AM
FaizFizy39 said...

dugaan. mcm2 dunia ni.
hm, renung2kan lah.
thanx 4 sharing cerita... huhu
am belogwalking


January 30, 2011 at 9:08 AM
 
© .:Person With A Shadow:. | All Rights Reserved
Themes ByMr.Sepet